2013. június 18., kedd

Öregtésztás székely kenyér élesztő nélkül

A múlt héten Székelyföldön jártam a rokonoknál és kaptam egy kovászos kenyeret meg kovászt is. Aztán kiderült hogy nem igazán kovász hanem öregtészta (mindig egy darabot félretesznek a sütés előtt a kenyértésztából és azt használják fel a következő sütéshez) de én nagyon örültem neki, mivel kovásszal már próbálkoztam többször de nem nőtt meg tőle a kenyér. Most is féltem hogy kudarcot vallok, de sikerült!

Így néz ki a kemecébe sült kenyér amit kaptam






Így meg az én kenyérkém gépben sütve:





Hozzávalók:

300 g öregtészta
100 ml langyos víz
100 g kenyérliszt (magyar jelölés BL80 vagy román jelölés 650-es)

Ezeket reggel összekevertem és délutánig hagytam kelni.

300 ml langyos víz
550 g kenyérliszt
2 tk só feloldva 2-3 kanál vízzel

A kovászt összekevertem a vízzel majd beletettem a lisztet és a feloldott sót. A gép 1-es programját használtam, mikor befejezte a második dagasztást kikapcsoltam. Kivettem 300 g tésztát, nagyobb fedeles dobozba tettem, a tetejét kicsit megszórtam sóval (én is így kaptam) és a következő sütésig kint tartom a konyhaasztalon. Gondolom ha több mint 3-4 nap telik el a következő sütésig akkor miután jól megkelt be kell tenni a hűtőbe.

Most pedig attól függően kinek mennyi türelme van és milyen késő van kell hagyni kelni a kenyeret. Nem kell félni a túlkeléstől, ilyen veszély nem fenyegeti :) Én 4 órát hagytam de szerintem még lehetett volna többet, ennek ellenére sütés alatt még sokat nőtt.

Az öregtészta másnap:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése